zondag 11 november 2012

AGH: Verslag Kwalificatiewedstrijd

10 november 2012  -  Dendermonde

Zaterdag 10 november vindt de eerste wedstrijd van ons seizoen plaats, de Kwalificaties. Deze wedstrijd vormt het eerste deel van een tweeluik bestaande uit Kwalificaties en Finales.
Tijdens de Finales nemen de beste 6 teams uit Vlaanderen het tegen elkaar op in drie verschillende leeftijdscategorieën. Deze wedstrijd werd vroeger het Interclub Kampioenschap genoemd, maar dankzij het grote succes van AGH in Vlaanderen moeten er tegenwoordig eerst Kwalificaties gehouden worden om te bepalen welke clubs er deel mogen nemen aan de Teamfinales.
Een leuke toevoeging vormen de Toestelfinales. De 6 (of 8) beste gymnasten per toestel krijgen namelijk de kans om zich met elkaar te meten. Kinderen die allround misschien nooit op een podium staan, kunnen hier hun sterkte aan één bepaald toestel uitspelen en dromen van een medaille.
Om deel te mogen nemen aan de Finales moet er echter vandaag eerst gepresteerd worden tijdens de Kwalificaties.

In de jongste leeftijdscategorie (2e tot 4e leerjaar) neemt GymFlex deel met een wel erg jonge ploeg. Dries (4e leerjaar) en Robbe (3e leerjaar) hebben al de nodige ervaring, maar voor drie van onze gymnasten - Andreas, Giel en Jitse - wordt dit de eerste wedstrijd in hun prille turnleven.
Popelend van ongeduld zitten de drie kleine prepupillen op de eerste rij te wachten tot zij mogen starten met de opwarming. Even later komen ook Robbe en Dries bij hen zitten. Joppe, het jongere broertje van Jitse, zit in het publiek, samen met Ferre (die nog te jong is) en Matteo (die momenteel even op inactief staat met een gebroken arm).
Nog voor de opwarming worden de trainers gebombardeerd met vele vragen: wat moeten wij aandoen? Wanneer moeten wij onze lange broek aandoen? En onze kousen? Moeten wij onze rugzak meenemen? Moeten wij onze rugnummer opspelden? Waar beginnen wij? Eens deze kleine onzekerheden opgelost, begint de opwarming. Een eerste keer wedstrijd, een andere zaal; tijdens de opwarming is het even wennen voor de jongsten. Robbe en Dries gedragen zich voorbeeldig en brengen de anderen tot rust.
Volgens het wedstrijdreglement mogen slechts 4 gymnasten per ploeg aan een toestel turnen. We maakten op basis van PIP-week en wedstrijdtraining hiervoor een beurtrol, in functie van het beste resultaat. Robbe, Dries en Giel turnen alle toestellen, Andreas en Jitse elk drie. Jitse komt als eerste aan de grond. Na een kleine valse start (handstand doorrollen lukt niet), herneemt hij en neemt de andere turners mee in een goede schwung. Mooie en propere oefeningen op het vierkant zijn het resultaat.
Op het tweede toestel, het paard met bogen, tovert Dries mooie kreitsen op het laag paard, aan de paddenstoel met 1 boog gaat hij op karakter door. Robbe heeft nog wat werk om zijn kreitsen helemaal open te krijgen, maar werkt wel foutloos. De jongsten moeten drie kreitsen uitvoeren op de paddenstoel. Dit is Giel per ongeluk al eens gelukt op training, maar meestal lukt er slechts eentje. Dit is een toestel waar zij nog moeten verbeteren (liefst tegen de finale), naar het voorbeeld van Robbe en Dries.
Toestel drie bestaat uit twee ringen aan kabels. Daarin moeten de kleintjes vooral mooie zwaaien laten zien, wat momenteel nog wat op worstelen lijkt. Toch laten zij zien dat ze potentieel in zich hebben! Dries en Robbe zijn er al beter in en tonen mooie oefeningen.
Op sprong zijn de salto's van de prepupillen nog niet stabiel genoeg om te laten zien, en zelfs aan hun spreidsprongen is nog wat werk. Robbe laat, na wat problemen met de aanloop tijdens de opwarming, een mooie salto zien. Dries heeft minder problemen met zijn aanloop, toch is zijn overslag niet feilloos. In de tweede zweeffase tikt hij met zijn achterwerk de achterkant van de pegases aan. Zonder veel erg gelukkig.
Bij de brug moet er eveneens worden gezwaaid en wel met gestrekte benen. Zowel de hoogte als de afwerking van deze zwaaien zijn belangrijk. De kleine jongens laten zien wat ze waard zijn, toch valt er nog een beetje finesse bij te brengen, ook bij Robbe. Dries laat feilloos zijn oefening zien.
Het laatste toestel -rekstok- is weer een een toestel waar zwaaien belangrijk zijn. Voor de jongsten is de onderzwaai een moeilijk element, zeker omdat daar de andere zwaaien uit voortvloeien. Ze doen het naar behoren, maar de amplitude mag nog groter! Robbe, getergd door een blijnende hand, laat dezelfde oefening zien, maar dan zoals het hoort. Dries heeft echter een valletje nodig, maar herstelt daarna erg goed en landt proper.

In de categorie 5e leerjaar tot en met 1e middelbaar is Bram De Ridder de enige gymnast van GymFlex die deelneemt. Zonder ploeg en als één van de jongste deenemers in zijn categorie valt er hier niet veel te winnen voor hem. Daarom hebben we besloten om enkel deel te nemen aan die toestellen waar hij een nieuwe oefening kan tonen ten opzichte van vorig jaar. Een ideale training om enkele moeilijke elementen in een wedstrijdsituatie uit te proberen.
Aan de ringen turnt Bram vanaf dit jaar oefening A3. Het venijn zit hem voornamelijk in de staart, want deze oefening eindigt met een dubbel salto als afsprong. Niet dat dubbel salto zo moeilijk is, maar de landing kan wel eens lastig zijn. Tijdens de opwarming lag hij enkele keren op zijn gat, maar gelukkig lukt het tijdens de wedstrijd wel.
Aan de brug is het bedoeling om eindelijk de oefening te turnen die we eigenlijk vorig jaar reeds wilden turnen op het Belgisch Kampioenschap. Omdat zijn streksalto als afsprong toen niet wilde lukken, was deze een absolute must op deze wedstrijd. Tot drie weken geleden turnde hij streksalto alleen nog maar met hulp, sinds vorige week durft hij streksalto alleen te turnen, maar wel in een lage brug en met bescherming op de leggers. Pas op vrijdagavond, de dag voor de wedstrijd, heeft hij zijn oefening voor het eerst doorgetrokken in een hoge brug, zonder hulp en zonder bescherming. Spannend dus. Bram laat een goede oefening zien met een geslaagde streksalto, al moet hij zijn benen even plooien omdat hij bij de voorafgaande handstand uit evenwicht is.
Aan grond zijn er verschillende elementen die fout kunnen lopen in zijn oefening: tempo-flikken die lijken op streksalto's, streksalto's die lijken op tempo-flikken of thomaskreitsen waarbij hij het vel van zijn enkels schuurt. Niets van dit alles echter als het er op aan komt. Bram turnt een schitterende grondoefening en plaats zich hiermee als eerste voor de toestelfinale. Super!
Laatste toestel voor Bram is het paard met bogen. Zowel zijn combinatie Magyar-Sivado op het lage paard, als zijn 5 kreitsen op 1 boog lukken foutloos.
Na afloop van de wedstrijd blijkt dat Bram zich aan allevier de toestellen geplaatst heeft voor de Toestelfinales. Onverwacht, maar mooi meegenomen. Goed gedaan Bram!

In de leeftijdscategorie 2e middelbaar en ouder neemt GymFlex opnieuw deel per ploeg. Simon, Brecht, Bram en Toon trainen al jarenlang samen en hebben zich stevig voorbereid op deze wedstrijd. Vorig jaar slaagden ze er niet in om een teamfinale af te dwingen en dit zou hun geen tweede keer overkomen.
Onze wedstrijd start aan de herenbrug en Simon bijt de spits af. Hij begint net als de anderen zijn wedstrijd goed en levert een mooie oefening af. Lichtjes bijtrekken bij zijn handstand halve draai was wel nodig. Bram plooit zijn armen bij het uitvoeren van de Moy beweging, maar kan zich goed herstellen.
Na de brug gaan we door naar het volgende toestel, namelijk het rek. Bij Brecht is het vooral spannend of hij al dan niet gaat staan bij zijn dubbele salto achterwaarts. Wat tijdens de opwarming niet lukte, lukt tijdens de wedstrijd dan weer wel, hij slaagt erin om te blijven staan en een mooie landing te maken. Mooi is ook dat zowel Bram als Simon zijn vluchtelement gelukt is.
Het volgende toestel is de vloer. Aan dit toestel slaagt iedereen erin om een mooie oefening af te leveren, hier en daar met enkele schoonheidsfoutjes, zoals bijvoorbeeld bij Simon die één keer buiten de vloer gaat en zijn tweede krachthandstand niet lang genoeg kan aanhouden.
Na de vloer is het de beurt aan het paard. Voor we doorschuiven naar dit toestel maakt Bram nog de opmerking dat het goed is dat er nog niemand van zijn toestel is gevallen. Dat had hij beter niet gezegd: van alle gymnasten blijkt Toon de enige die zijn oefening kan afwerken zonder minstens één keer te vallen. Het valt duidelijk op te merken dat de gymnasten snel moe worden gedurende hun oefening en dat het tijd wordt om nog eens goed aan hun conditie te werken.
Na het paard gaan we door naar de ringen. Dit is het enige toestel waarbij Brecht niet deelneemt. Bij de andere gymnasten verlopen de oefeningen vlot. Zeker bij Simon die nog meerdere uitbereidingsmogelijkheden heeft in de nabije toekomst. Toon slaagt erin netjes te landen bij zijn dubbele salto uit.
Na de ringen schuiven we door naar het laatste toestel sprong. Simon kiest ervoor geen risico te nemen en overslag hele schroef te turnen in plaats van overslag anderhalve schroef, hierbij maakte hij een mooie landing. Toon en Bram turnen dezelfde oefening en ook zij landen mooi. Zou het in de nabije toekomst mogelijk zijn om tsukahara op wedstrijd te turnen?

@ Sander en Joris: Bedankt voor de input!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten